De basics van je fiets onderhouden

De eerste stap voor het onderhoud van elk voertuig is om het regelmatig te reinigen. Met deze tips kom je daar al een heel eind mee.

Waarom moet je jouw fiets reinigen?

Elke fiets moet af en toe schoongemaakt worden. Dat geldt absoluut voor fietsen die in de natuur worden gebruikt, want fietsen zoals mountainbikes en racefietsen trekken modder, vet en stof aan als een magneet. Maar ook een normale stadsfiets heeft te leiden onder smerigheid en vocht, en moet dus af en toe goed gereinigd worden. Doe je dat niet, dan kun je er op rekenen dat de metalen en kwetsbare onderdelen van je fiets gaan roesten, vastlopen of breken.

Je fiets een sopje geven

Een goed begin is het afsponzen van je fiets met een sopje. Gewoon lekker veel water met een mild schoonmaakmiddel en reinigingsdoekjes voor eenmalig gebruik zijn voldoende om het merendeel van de smeerboel eraf te halen. Doe dit bij voorkeur op een zonnige dag buiten, zodat je fiets snel weer droogt en het afvalwater weg kan spoelen. Als je fiets er echt slecht aan toe is, gebruik dan een speciale ontvetter of bike cleaner. Dit schoonmaak product krijgt ook de allerergste vastgekoekte rommel van je stalen ros af. Eventueel kan je ook nog een zachte borstel gebruiken om het product een handje te helpen.

De remmen, wielen en banden controleren

Naast de fietsketting zijn de banden en de remmen de belangrijkste onderdelen van de fiets. Controleer eerst je remmen. Je kijkt of de remblokjes nog intact zijn, of de kabels goed vastzitten en of het remsysteem mogelijk aangetast is door roest. Bij de banden kijk je of ze nog recht zijn en of alle spaken aanwezig zijn en goed vastzitten. Tenslotte controleer je de banden op slijtage, scheuren en vastzittende steentjes of ander afval. Kijk ook hoeveel slijtage het profiel van je banden inmiddels heeft opgelopen.

Je fiets waxen

Deze stap kan je overslaan wanneer het je niet zoveel interesseert hoe je tweewieler er uitziet. Ben je daarentegen een echte fietsfanaat, dan kan je jouw voertuig wat extra glans geven door hem te behandelen met speciale fiets wax. Smeer vaste wax met de nodige liefde uit over je frame of gebruik een spraywax die je eenvoudig over de verschillende onderdelen heen spuit. Let er wel op dat de spraywax niet op je remmen terechtkomt, gezien de remfunctie hier flink onder te lijden heeft.