5 tips voor fietsonderhoud

Je fiets af en toe schoonmaken en de ketting onderhouden zijn de twee belangrijkste manieren om je rijwiel een lang leven te geven. Er zijn echter nog meer tips om je fiets te onderhouden. Dit zijn 5 nuttige suggesties voor algemeen fietsonderhoud!

1. Houd je banden op hoge spanning

Veel fietsenmakers raden aan om je fietsbanden zo hard mogelijk op te pompen en de bandenspanning bovendien regelmatig te controleren. Kun je de fietsband gemakkelijk indrukken met je vinger, doe dan even de moeite om hem weer op de juiste spanning te brengen. Zo verleng je niet alleen de levensduur van je fietsband maar ook van je fietswiel en velg.

2. Controleer op missende spaken

Missende spaken brengen je fietswielen uit balans en zorgen dat ze snel vervormen. Ook kan deze situatie sneller leiden tot een lekke band, omdat de druk op het wiel niet meer goed verdeeld is. Tijd voor een nieuwe spaak dus.

3. Berg je accu koel op

Laat je de accu van je e-bike gewoon op het voertuig zitten wanneer deze in de tuin of in de hete schuur staat? Een fietsaccu kan niet goed tegen hitte en het vermogen ervan loopt langzaam terug wanneer de fiets lang in de zon staat. Laad je accu dus binnen op, liefst op een koele plek. Tussen de 10 en 20 graden is hierbij ideaal.

4. Controleer de lagers

De metalen balletjes of lagers van je racefiets zorgen dat jij de beste prestaties kunt neerzetten. Zachte krakende geluiden kunnen er op wijzen dat je lagers vies, stroef of versleten zijn. Smeer of vervang ze in dat geval.

5. Halfjaarlijkse beurt

Om je tweewieler écht in topvorm te houden doe je er goed aan om hem periodiek een volledige check-up te geven. Dat kan je natuurlijk zelf doen, maar voor een paar tientjes voert een fietsenmaker ook zo’n broodnodige onderhoudsbeurt uit.