Accessoires voor mountainbikers

Welke uitrusting moet je als mountainbiker aanschaffen? Behalve een goede fiets zijn de volgende zaken toch wel de minimale basics.

Schoenen met klikpedalen

Goede schoenen voor deze sport kun je vastklikken aan de pedalen, zodat ze er niet afschieten op een schokkerig parcours. Ze hebben tevens een stijve zool om de kracht van je benen goed op de trappers over te brengen.

Mountainbikekleding

Mountainbikers dragen vaak kleding met een dikkere voering dan wielrenners. Dit absorbeert schokken en is zo gemaakt dat het de wrijving tussen lichaam kleding minimaliseert. Je draagt hier geen ondergoed onder!

Helm en bril

Deze twee accessoires kan je absoluut niet missen. Ze beschermen de kwetsbaarste lichaamsdelen – je hersenen en je ogen – tegen de gevolgen van een val of botsing. Een getinte bril en helm met vizier houden bovendien de zon uit je ogen op een zomerse dag.

Handschoenen

Handschoenen zorgen dat je bij de lastigste afdalingen en wendingen grip blijft houden op je stuur. Mountainbikepaden lopen bovendien dwars door de natuur, waar je kwetsbare handen tegen boompjes, doorns en hekwerken kunnen komen.

Reparatieset

Zelfs de beste mountainbike kan averij oplopen op een ruig parcours. Een klein reparatiesetje zorgt dat je jouw training niet halverwege hoeft af te breken en kilometers met een kapotte fiets terug moet lopen.

Je fietsketting onderhouden

Een ketting is een gevoelig en belangrijk onderdeel van elke fiets. Met de volgende tips houd je hem in topconditie en bespaar je flink op vervangingskosten.

Waarom heeft de fietsketting extra aandacht nodig?

De ketting van je fiets is gesmeerd met vet en is een mechanisch onderdeel dat heel veel bewegingen maakt. Het gevolg is dat dit onderdeel snel vuil aantrekt terwijl een schone ketting essentieel is om je fiets soepel te laten lopen. Door de ketting regelmatig goed schoon te maken verleng je bovendien de levensduur van deze ‘motor’ van je bike.

De ketting ontvetten

Een ontvetter is een handig product om een goede en eenvoudige reiniging te garanderen. Verwijder de kettingkast van je fiets, bespuit de gehele lengte van de ketting in met de ontvetter en vergeet zeker de tandwielen niet. Laat het product vervolgens een paar minuten inwerken, daarna kun je het oude vet samen met het vuil eenvoudig verwijderen met een vochtige doek, een borstel of gewoon met de tuinslang. Kat in het bakkie!

Controleren op slijtage

De ketting en de aandrijfwielen maken heel wat kilometertjes en lopen daarbij ongetwijfeld slijtage op. Een ketting met slijtage zorgt er vervolgens voor dat de tandwielen van je fiets sneller zullen slijten. En omdat nieuwe tandwielen een stuk prijziger zijn dan de ketting, doe je er daarom goed aan om de ketting regelmatig te vervangen.

Slijtage aan een fietsketting en aandrijfwielen is met het blote oog vaak moeilijk te zien. Met een speciale kettingchecker controleer je hoe groot de gaten tussen de links van de ketting zijn geworden. Ook ga je na of de tanden van de tandwielen nog dezelfde vorm hebben, of er krassen op zitten en of de bovenkant ervan nog netjes plat is.

De ketting smeren

Als de ketting na het ontvetten weer droog is bespuit je hem voordat je de kettingkast terugplaatst met nieuw smeermiddel. Zet hiervoor je fiets stevig neer of hang hem aan het plafond van je schuur zodat het achterwiel de grond niet raakt. Spuit smeerolie van goede kwaliteit op het achterste tandwiel van je fiets en op het midden van de ketting. Gebruik daarbij niet te veel olie, want overtollige olie trekt immers juist weer vuil aan. Draai de ketting dan een paar keer door om het smeermiddel goed te verdelen en je fietsketting is weer als nieuw.