Zo werkt een elektrische fiets

Veilig op weg
Top 5 verzekeraars
Betrouwbaar

Steeds meer mensen kiezen ervoor om gebruik te maken van een elektrische fiets, oftewel een e-bike. Voorheen was dit vervoersmiddel voornamelijk erg bekend bij ouderen, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer jongeren die voor dit vervoersmiddel kiezen. Bij veel mensen is het echter nog vaak onduidelijk hoe de elektrische fiets nou precies werkt. Hieronder geven we meer informatie over de werking van deze fiets.

De werking van de e-bike

Een elektrische fiets is in feite hetzelfde als een normale fiets, maar dan met een elektrische motor erop. Het kan dus worden gezien als een fiets met een gashendel. Wanneer er gereden wordt met de elektronische fiets is het nog steeds de bedoeling dat de bestuurder zelf fietst, maar deze wordt echter ondersteund door de motor die op de fiets zit. Deze ondersteuning wordt ook wel trapondersteuning genoemd. Wanneer men te maken krijgt met zware tegenwind of het omhoog rijden van een heuvel dan zal de motor meer trapondersteuning geven. Met dezelfde inspanning kunt u zodoende net zo hard fietsen als wanneer u geen last zou hebben van de tegenwind of de helling. De verschillende e-bikes hebben verschillende trapondersteuningen.

De meeste elektronische fietsen geven trapondersteuning tot een snelheid van 25 kilometer per uur. Hierna is het mogelijk om een hogere snelheid te halen, maar dan zonder trapondersteuning. Hiervoor zal u zelf moeten trappen. Een Speed Pedelec daarentegen kan een snelheid halen van maar liefst 45 kilometer per uur met ondersteuning. Hier leest u meer informatie over de snelheid van een elektronische fiets.

De motor die op de elektronische fiets zit wordt geactiveerd door spierkracht. De fiets beschikt over sensoren. Deze sensoren kunnen registreren hoeveel trapondersteuning er door de motor doorgegeven moet worden aan de banden. Deze sensoren bestaan uit de rotatiesensor en de trapkrachtsensor. Zodra de sensoren bewegingen signaleren zal de trapondersteuning ook beginnen.

Display en de accu

De elektrische fietsen beschikken ook over een display. Via dit display is het mogelijk om zelf de ondersteuning in te schakelen die de motor geeft. Zodoende heeft u zelf de controle over de ondersteuning die u krijgt tijdens het fietsen. Dit display is overigens in de meeste gevallen afneembaar wat handig is tegen diefstal. Zonder het display is de fiets namelijk weinig waard en minder interessant voor dieven om te stelen.werking van een e-bike

Naast het display beschikt de fiets ook over een accu. Bij de aanschaf van de fiets is het belangrijk dat u kijkt naar de juiste accu. U wilt namelijk niet dat u onderweg de accu moet opladen. Met een goede accu houdt de fiets het langer vol.

E bike verzekering informatie pagina's